{ "title": "Kronik Prostat", "image": "https://www.prostathastaligi.gen.tr/images/kronik-prostat.gif", "date": "19.01.2024 16:59:38", "author": "Buket Korkmaz", "article": [ { "article": "
Kronik prostat, sıklıkla gençlerde görülen ve yapılan araştırmalara göre idrar yolu sorunları nedeniyle doktora giden her 10 genç erkekten 4'ünde sıklıkla görülmektedir. Bu rahatsızlık erkeklerde bulunan idrar yolu ve mesane arasında bulunan prostat organının iltihaplanması sonucunda olabilir. Bu rahatsızlık hijyen kurallarına uygun olmayan insanlarda sıklıkla görülürken, cinsel yolla da sıklıkla bulaştığı bilinmektedir. Bu hastalık erkeklerin idrara çıkamaması ve karnının şişmesi sonucunda hastaneye gitmesiyle sonuçlanır. Uzun süre iyileşmeye ve ne kadar ilaç tedavisi uygulanırsa uygulansın iyileşmesi zaman almaktadır. Tam iyileştiği zaman tekrar nüksetme ihtimali de olmaktadır. Kronik prostat hastalığına, prostat organında bulunan bir bakteri neden olmaktadır. 50 yaşının üzerinde erkeklerde çok nadiren görülmektedir. Karın altında şiddetli bir ağrı, mesanenin tam olarak boşalmaması ve idrar yaparken yanma gibi nedenleri olabilmektedir. Hastanın yeme ve içmesine çok dikkat etmesi, sigara ve alkol kullanıyorsa bırakması gerekmektedir.

Kronik prostat nedenleri ve tedavisi nasıl yapılır?

Bu hastalığı tedavi edebilmek ve iyileşmesini sağlamak adına doktor tarafından verilen antibiyotikler prostat organına tam olarak ulaşamadığından, prostatın iltihaplanmasına neden olan bakterileri yok etmekte zorlanacaktır. Halk arasında prostat nezlesi olarak bilinmektedir. Bulaşıcı olmamakla birlikte uzun yıllar boyunca tedavisi devam edebilir. Ergenlik yaşından sonra oluşabilecek ve her yaşta erkekte görülebilen bir durum olmaktadır. Erkeklerde en sıklıkla görülen 3. Hastalık olduğundan, erken teşhis edildiğinde tedavisi daha kolay olacakken, eğer ilerlediğinde tedavisi hem daha zor olacakken hem de kronikleşecektir. Her zaman kronik prostat hastalığı bakteriler yüzünden olmaz. Böbrek taşları, mesane taşları ya da mesanenin tam olarak boşalmamasından kaynaklı olarak da prostat iltihaplanması oluşabilir. Erkeklerde oluşacak stres ve ağır bir üzüntü yüzünden idrarı tutan kas çok fazla çalışacağından da oluşabilmektedir. Sürekli oturma, özellikle uzun yol şoförlerinde veya motor kullananlarında görülmektedir. Bu rahatsızlıkta mutlaka doktorun önerdiği şeklinde antibiyotik kullanmak gerekmektedir. Hasta iyileşince ilaç tedavisini doktordan habersiz sonlandırmaması gerekmektedir. Hastanın aşırı bir ağrısı olacağından, sıklıkla ağrı kesicide kullanabilecektir." } ] }