{ "title": "Prostat Ameliyatı Sonrası", "image": "https://www.prostathastaligi.gen.tr/images/prostat-ameliyati-sonrasi.gif", "date": "21.01.2024 07:20:37", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Prostat ameliyatı sonrası, hastanın prostat ameliyatından sonra hastanede ne kadar süre takip altında olacağı, sondanın ne kadar takılı kalacağı ve iyileşmenin ne kadar sürede olacağı uygulanmış olan cerrahinin türüne göre değişir. Cerrahinin sonunda prostat cerrahisinde kullanılan foley adındaki özel katater sonda idrar kanalının içinden mesaneye yerleştirilmektedir. Sondanın bir kanalından mesane içine serum verilir ve mesane yıkanır. Bu sayede pıhtıyla sondanın tıkanması engellenir, diğer kanaldan verilen idrar ve sıvı ise drene edilir. Bu sonda TUR tekniği ve lazerle prostat enükleasyonu sonrasında genellikle 2-3 gün, lazerle vaporizasyonda 1-2 gün kadar, açık ya da laparoskopik cerrahiden sonra 4-5 gün süreyle takılı kalır.

Hastalara hastanede oldukları sürede antibiyotik tedavisi uygulanır. Doktorların çoğu enfeksiyonu önlemek amacıyla cerrahiden önce ve sonra, antibiyotik tedavisini uygular. Bazı doktorlar ise sonuçlara göre bu tedaviyi uygular. Sondanın alınmasından sonra, idrarda kan tanecikleri veya pıhtı atılması olabilir. Bu ameliyat edilen alanın iyileşmesinin etkisidir. Özellikle hafif kanamalar prostat ameliyatından sonra normal kabul edilir. Koyu renkte ve devamlı kanamalar ise mutlaka doktora bildirilmelidir. Bu dönem hastaların bol su içerek, idrarla yara bölgesinin yıkanmasını sağlamalıdır.

Prostat ameliyatından sonra yapılması ve yapılmaması gerekenler

Hastalar eve dönünce ilk haftayı istirahat halinde geçirmelidir. Kapalı ameliyat bile olsanız, ağrı hissetmeseniz bile kendinizi iyileşme döneminde olarak kabul etmelisiniz. Kendini iyi hissedenler sadece doktoru izin verirse, normal yaşamına geri dönebilir. Fakat ilk haftada kendisini zorlayacak, ıkınma gerektirecek hareketlerden kaçınılmalıdır.
Prostat ameliyatından sonra normal yaşam

Hastalar kendilerini iyi hissetse de ameliyat yerinin tam olarak iyileşmesi en az 1-2 ay alır. Bu dönemde bazı sorunlar yaşanabilir. Bunlar;

İşemede zorluk çekme: Sonda alındıktan sonra genellikle idrar akışında artış olur. Fakat bazı hastalarda bu zamanla gözlenebilir. Bu süreçte bir süre rahatsızlık duyulabilir, ani işeme isteği ve sık idrara çıkma durumu gelişebilir. Bunlarda zamanla düzelme olmazsa, doktora bilgi verilmelidir.

İdrar kaçırma: Ameliyattan önce mesane idrarı boşaltmak için oldukça zorlanıyordu. Bu yüzden idrar fonksiyonlarında düzelme belli bir süre alır. Bu nedenle bazen idrar kaçırma gibi durumlar gelişebilir. Bu zamanla düzelir.

Kanama: 1-2 hafta süreyle ameliyat bölgesindeki yara kabuklarının gevşemesi nedeniyle, idrarın başında ya da sonunda damlama şeklinde kanama görülebilir. Bu durumda telaşlanmadan su alımının arttırılması ve dinlenme yararlı olacaktır. Eğer idrarın rengi koyulaşırsa, idrar yaparken rahatsızlık olursa doktora bilgi verilmelidir.

Prostat ameliyatından sonra cinsel fonksiyon

Erkeklerin çoğunluğunda prostatla ilgili ameliyatlardan sonra cinsel gücün etkilenmesi, haz alma gibi endişeler olur. Fakat uygulanan cerrahi tekniklerde ereksiyon kaybı olma olasılığı düşüktür. Bazı erkeklerde cinsel fonksiyonlarda azalma olsa dahi, bu zaman içinde düzelmektedir. Bu ameliyatlardan sonra sadece meni mesaneye geriye kaçtığından, meni oranında azalma olabilir. Bunun görülme oranı %75 kadardır. Bu sorun grip tedavisi için kullanılan bsödoefedrin içeriği olan ilaçlarla giderilebilir.
" } ] }