{ "title": "Prostat Ameliyatı", "image": "https://www.prostathastaligi.gen.tr/images/prostat-ameliyati.gif", "date": "21.01.2024 03:08:37", "author": "Nagihan Öztürk", "article": [ { "article": "Prostat ameliyatı, erkeklerde idrar torbasının altında bulunan küçük bir salgı bezine prostat denir. Prostat normal ağırlığı 18-20 gram olarak bilinmektedir. Prostat hastalığı sadece erkeklerde görülen bir hastalıktır. İdrar kesesi çıkımın da idrar kesesine kaplayan durumdadır.

Prostat hastalığı orta yaş üstündeki kişilerde ortaya çıkar. Prostat hastalığın neden olduğu tam olarak bilinmemekte. Prostat büyümesinin ilk belirtileri, kişinin gece ve gündüz sık sık idrara çıkmasına neden olur. Hasta da sürekli işeme hissi uyanır. Özellikle gece sık sık, kesik kesik veya damla damla idrarını yapar. Bu sebepler sadece Prostat hastalığına işaret etmez başka hastalıkların da olacağına işaret eder. Bu yüzden en kısa zaman hekiminize başvurun.

Prostat Ameliyattı

Prostat hastalığının kapalı ve açık olmak üzere iki tür ameliyatı vardır. Açık ameliyatlarda hastanın göbek altından yaklaşık 10-14 santimetre bir kesi açılmaktadır. Yapılan bu işlem ile hastanın prostat bölgesine ulaşılır. Prostata neden olan dokular ve parçalar yerinden alınır. Daha sonra kalan diğer doku ve parçalar da ayni şekilde alınır. Prostat ameliyat bittikten sonra hastaya sonda takılarak servise çıkarılabilir. Prostat ameliyat sonrası hastaya takılan son 5- 7 gün sonrası çıkarılır. Kapalı prostat ameliyatlarında hastanın penisinden prostat bölgesine bir kamera yardımıyla ulaşılmaktadır ve kamera yardımıyla müdahale edilecek bölgeyi ekrana aktarılmakta ve operasyon buradan takip edilmektedir. Prostata neden olan dokular parça parça çıkarılarak prostat ameliyatına son verilir. Kapalı ameliyatlarda hasta üzerindeki sonda en fazla 2- 3 gün kalmaktadır. Kapalı prostat ameliyatı sonrasından hasta hastaneden oldukça erken çıkış işlemleri yapılır ve ayağa daha çabuk kalkmaktadır. Kapalı prostat ameliyatı geçiren hastaların günlük yaşantılarına daha çabuk dönmektedir ve hastalarda enfeksiyon riski daha az görülmektedir.

Hastalarda alınan dokular ve parçalar patolojiye gönderilir. Böylece kötü huylu prostat ile karşılaşılırsa hastanın tedavisine erkenden başlanır. Kemoterapi ve radyoterapi gibi tedavilere başlamak mümkündür.
" } ] }