{ "title": "Prostat Başlangıcı", "image": "https://www.prostathastaligi.gen.tr/images/prostat-baslangici.gif", "date": "21.01.2024 01:10:18", "author": "İncegül Berrin Ekmen", "article": [ { "article": "Prostat Başlangıcı: Prostat, erkeklerde görülen genellikle 45 ila 50-55 yaşlarında görülmeye başlayan prostat büyümesi, prostatın normal halinden fazla irileşmesi olarak seyrederken bazıları da kansere dönüşebiliyor. İşemenin yavaşlamasıyla kendini gösteren prostatlardaki büyüme, oturarak ve ayakta idrar yaparken hastanın öne ileriye doğru idrarını yapamaması ve idrarının kesik kesik ve damlalar halinde akması, idrarını tam boşaltamaması hissi ile kendini göstermesi ile başlayan bir tür hastalıktır. Uzmanlar, idrarın hemen gelmemesi ve bir süre bekletilmesi, sık idrara çıkma, idrarda kanama olması, gece uykudan uyanıp idrarını yapma, idrarın tam yapılmaması sonucunda ağrı, sızı ve idrar kaçırılması belirtilerinden 1-2 tanesiyle karşılaştığınızda hiç vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna, hekime başvurulması gerektiğini önemle vurguluyorlar.

Prostatın, idrar kesesinin altına yerleşmesi ve idrarın mesaneden çıkıp penis içerisinden dışarıya atılmasını sağlayan, idrar yolunun başlangıç kısmını kalın bir yüzük gibi saran ve salgı üreten bir organ olarak tanımlayabilir. Erişkinlerde prostat, bir kestane büyüklüğünde ve yaklaşık 18-20 gram ağırlığında olan prostatın, ergenlik yaşına kadar normal boyutunda olup ve o zamana kadar fonksiyonel olmadığı, ergenlikle birlikte erkeklik hormonu olarak bilinen testosteronun etkisiyle faaliyet göstermeye başlar. Prostat, 45 yaşlarında itibaren büyümeye başlıyor, iyi huylu olan prostat büyümesi genellikle prostattaki hücrelerin büyümesi sebebiyle olmayıp, hücre sayısının anormal artışından kaynaklanıyor. Bu büyüme yaşamın sonuna kadar değişen hızlarda belirtiler göstererek devam ediyor olması 50 yaş üzerindeki erkeklerin %50'sinde, 60-70 yaş arasındaki erkeklerin %65'inde ve 80 yaş üzerindeki %90'ında prostat irileşmesiyle karşılaşılır. Prostat bezi, idrar kesesine, idrar yoluna ve makata doğru büyür. Genellikle mesane boyunda yarattığı tıkanmayla idrar yolunda, idrar kesesinde, böbreklerden mesaneye idrarı taşıyan kanallarda ve böbreklerde patolojik değişikliklere sebep olabilir. Büyüyen prostat kitlesinin yaptığı baskıyla, idrarın son çıkış kanalının normal şekli bozulabilir ve bu kitle mesane çıkımın da tıkanmaya sebep olarak mesanede mesane kası anormal gelişebilir.

Prostat başlangıcı belirtileri nelerdir?

İdrarın kesik kesik gelmesine dikkat etmek gerekir en önemli başlama belirtisidir. Prostat büyümesi, idrar akımının yavaşlamasıyla kendini göstermektedir. Ayakta ve oturarak idrar yaparken idrar yollarında yanma, hafif ağrı, ince bir sızı, hastanın idrarını ileriye doğru yapamaması, idrarın kesik kesik gelmesi, idrarı tam boşaltamama, kesik kesik ve damlalar halinde akması prostat başlangıcının başlama belirtileridir. İdrarın hemen gelmemesi ve bir süre bekletilmesi, idrar yapma yavaşladığı için idrar yapma süresinin uzaması, sık idrar çıkma, gece uykudan uyanarak idrarını yapma isteği, idrarda kanama oluşması, idrarın tam olarak yapılmaması sonucu böbrekler kadar varan bir idrar durgunluğu ve bu sebeple bazı bölgelerde özellikle, boşluğa (Böğüre) vuran bir ağrı, idrar kesesinin normalden fazla çok şişmesi halinde karın alt tarafında şişlik, bu bölgeye elle veya bir cisimle bastırıldığında idrar kaçması, ani idrar yapma hissinin oluşması ile idrar kaçırma da hastalığın başlama belirtileridir. Ürolog Uzman tarafından makattan muayene edilerek prostatın büyüklüğü, şekli, kıvamı, kitlesi değerlendirilir. Ultrasonografi ve PSA tetkikleri yapılıyor fakat en etkin tetkik yöntemi makattan parmakla yapılan yöntemdir. Hasta olan kişiye başlama belirtileri sorulur şikâyete göre de tanıyı koymak mümkündür.
" } ] }