{ "title": "Prostat Biyopsisi", "image": "https://www.prostathastaligi.gen.tr/images/prostat-biyopsisi.gif", "date": "21.01.2024 13:06:55", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Prostat biyopsisi, prostat kanseri hastalarda genellikle çok ileri evrelerde belirtiye neden olur. Hastaların çoğunluğunda herhangi bir belirti görülmez. Bu nedenle kanser şüphesinde, parmakla rektal muayenede anormallik ya da PSA değerlerinde yükselme olduğunda, hastalara prostat biyopsisi yapılır. Bu işle genellikle ultrason eşliğinde rektal olarak yapılır. Prostattan doku örneği alınması için, 18 G çapında olan iğne kullanılır.

Prostat biyopsisi için hasta nasıl yapılır?

Başlangıçta hastalar bilgilendirilerek, yapılacak işlemin olası yan etkileri ve komplikasyonları anlatılır. Hastanın kullandığı kan sulandırıcı ilaçlar yapılacak biyopsiden en az 7-10 gün önceden kesilmelidir.

Antibiyotik kullanımı: Prostat biyopsisinde hastanın enfeksiyondan korunması amacıyla antibiyotik kullanılabilir. Fakat bazı merkezler bunu yapmayabilir. Bu uygulama enfeksiyonu azaltır ve komplikasyonların daha az olmasını sağlar.

Bağırsak temizliği: bu uygulama hastada rektumdan olan dışkı oranını azaltmak için yapılır. Bu sayede transrektal ultrasonografi sırasında prostat daha iyi görülebilir ve prostatta olabilecek enfeksiyonlar azaltılır.

Analjezi: Biyopsi sırasında lokal anestetiklerle prostat bezi uyuşturulur ve hastada ağrı kontrolü sağlanır. Bu şekilde hastalar rahatsız edici ağrı hissetmeden işlem tamamlanır.

Prostat biyopsisi teknikleri

Öncelikle prostatın ultrasonografik olarak boyutları ölçülmekte ve büyüklüğü belirlenmektedir. Biyopsi yapılırken, ucunda 18 G iğne takılmış olan biyopsi tabancası kullanılır.

Sextant biyopsi (Altı kadran biyopsi): Gemicilikte kullanılan, gök cisimlerinin yüksekliğini ölçen bir alet olan Sextant, altıda bir anlamındadır. Prostatın her iki kısmından taban, apex ve orta biyopsileri alınır. Bununla sağ tarafından 3, soldan 3 olarak 6 parça alınır.

Extended biyopsi (10-12 kadran biyopsiler): Sextant biyopsilere ilave olarak alınan lateral biyopsiler sayesinde kanserin tespit edilme oranı artmaktadır. Bu nedenle Sextant biyopsilerin prostat kanseri tanısında yetersiz olduğu kabul edilir. Bu yüzden biyopsiler 12 kadran olarak yapılır. Prostatın boyutları 50 cc üzerinde olanlarda ilave olarak transizyonel zon biyopsileri alınabilir. Er bezleri biyopsileri bir anormallik tespit edilmedikçe genellikle uygulanmaz. Ancak bazı yerlerde PSA değeri 30 üzerinde olursa, er bezi biyopsisi uygulanır. Extended biyopsilerinde kanser daha başarılı şekilde tespit edilebilir. Bu yüzden genellikle prostat biyopsisinde tercih edilir. Prostat biyopsisinde iğnelerle yaklaşık 15-17 mm uzunluğundaki doku örnekleri alınabilir. Bu prostatın ön yüzünden doku alınması için yeterli gelmeyebilir. Bu yüzden biyopsi sırasında dikkatli olunması gerekir.

Satürasyon biyopsisi: bu daha önceden 1-2 defa biyopsi yapılmış olan ve kanser tespiti yapılamayan hastalarda, PSA değeri yüksek olduğunda ya da parmakla rektum muayenesinde anormal bulgular olduğunda tekrar biyopsi şeklinde uygulanır. Hastalara 20 ya da daha çok sayıda parçayla Satürasyon biyopsileri yapılır.

Prostat biyopsisindeki olası komplikasyonlar

Enfeksiyon: Prostat biyopsisi sonrasında genellikle hafif ateşle birlikte semptomatik üriner sistem enfeksiyonu görülebilir. Bunlar alınan antibiyotiklerle tedavi edilir. Bu tür enfeksiyonlar %2 oranında etkili olabilir.

Kanama: Biyopsi sonrasında hastaların %23-63 kadarında hematüri görülebilir. Rektal kanamalar ise yaklaşık %2,1-21 oranında etkili olabilir. Bu tür etkiler kendiliğinden düzelme gösterir.
" } ] }