{ "title": "Prostat Değerleri", "image": "https://www.prostathastaligi.gen.tr/images/prostat-degerleri.gif", "date": "21.01.2024 05:22:08", "author": "orhan esen", "article": [ { "article": "Prostat değerleri, erkeklerde var olan üreme sisteminin bir organı ile ilgilidir. Adı geçen sistemin parçası olan organ mesanin alt tarafında, bağırsakların ön kısmında yer almaktadır. Bu organın temel görevi sperm hücrelerini koruyarak kalitelerini arttırmak olan sıvıyı üretmektir.

Üretilen sıvının spermlerin kalitesini arttırdığı gibi sperm hücrelerinin korunmasını sağlamaktır. Bu organın önemli bir görevi daha bulunmaktadır. O da sfinkster adı verilen kasları yöneterek mesane bölümünün ağız kısmını kapamak ve dışarı idrar kaçırılmasını önlemektir. Prostat bir dış salgı bezi olarak görev yapmaktadır. Bu organın içerisinde çinko oranı fazla olan bir sıvı bulunur. Çinko yeterli seviyelerde olmadığı zaman yerine getirilmesi gereken önemli görevlerde aksama olmaktadır. Erkeklerde yaşın ilerlemesi ile prostatta hacimce büyüme görülür. Asıl problem bu organın hacminde oluşan artma değildir, testlerde normal aralıklarda seyretmeyen değerlerdir. Bu değerlerden biri PSA olarak kısaltılan prostat spesifik antijen seviyesi ifadesidir. Organda yer alan epitel hücrelerinin ürettiği seminal sıvısında protein yapılı bir çeşit enzim bulunur. PSA değeri normal olan kişilerde prostat içindeki serum sıvısında çok düşük seviyede bulunur. Ancak kanın içerisinde bulunan normal değerlerin dışına çıkması prostatta hastalık oluşumunu gösterir. PSA olarak isimlendirilen değerin seviyesi normalde 4 ng /ml'nin altında olmalıdır. Eğer ki değer seviyesi belirtilen miktarın daha üst seviyelerinde olursa bu durum hastalık habercisi olarak nitelendirilir. Prostat organında kanser oluşumunun risk seviyesi PSA değerinin normal olup olmamasına bağlıdır. Beckman Couiter değeri sağlık değerlendirilme aşamasında göz önüne alınan bir diğer değerdir.

Sağlıklı bir prostat için beslenme önerileri

Öncelikle alkol tüketilmemesi önerilmektedir. Çünkü klinik ortamında yapılan çalışmalar tüketilen alkolün prostatta bulunan prolaktin adı verilen bir maddenin seviyesinin artmasına neden olmaktadır. Bu maddenin artması emilim seviyesini arttırmakta sonuç olarak DHT seviyesinin fazla oranda artmasına ve prostat büyümesi meydana gelmektedir. Şeker, baharat ve kafein maddelerinin tüketilme oranları düşürülmelidir. Gün içerisinde bolca sıvı alınması başka bir öneridir. Bol sıvı tüketimi böbreklerde ve idrar yollarında iltihaplanma riskini çok fazla azaltmaktadır.
" } ] }