{ "title": "Prostat İlaçları", "image": "https://www.prostathastaligi.gen.tr/images/prostat-ilaclari.gif", "date": "19.01.2024 21:23:09", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Prostat ilaçları, özellikle iyi huylu prostat büyümesi teşhisi konulan hastalara tavsiye edilmektedir. Belirtilerin hastaları rahatsız etmesinde ve yaşam seviyesini düşürdüğünde ilaç tedavisi önerilir. Prostat ilaçlarının kullanılmasına karar verilmesinde etkili olan unsurlar ise hastada görülen belirtiler, prostatın boyutları, kişinin tıbbi özgeçmişi, bu sorun için bulunan ilaçlar ile hastanın kişisel tercihleri etkili olmaktadır.

İyi huylu prostat belirtilerinin tedavi edilmesinde kullanılan ilaç grupları ise
Bu ilaçlar farklı şekilde etkili olur, her birinin etkisi ve yan etkisi farklıdır.

Bitkisel ilaçlar: bu ilaçlar bitki özlerinden yapılmaktadır. Bitkilerin kök, polen, çekirdek, kabuk ya da meyvesi kullanılarak ya da bir arada kullanılarak elde edilirler. Bitkilerden elde edilen prostat ilaçları genellikle kabak çekirdeği, Afrika kuş üzümü ağaç kabuğu, çavdar poleni, Güney Afrika yıldız otu, ısırgan otu kökü ve Amerikan bodur hurma meyvesinden elde edilir. Bitkisel ilaçların iyi huylu prostat büyümesine ait olan belirtileri nasıl yok ettiği net olarak bilinmemektedir. Çeşitli bitkisel ilaçlar olduğundan, bunun için özel öneride bulunulmaz. Bunun için doktor önerisi olmadan bu ilaçların kullanılması doğru değildir.

Alfa blokerler: bu ilaçlar prostatta düz kasları gevşettiğinden, idrar akışını ve belirtilerini iyileştirir. Bunun için kullanılan 5 tür alfa bloker bulunmaktadır. İlaçların etkileri benzer olsa da yan etkileri farklıdır. Birkaç hafta içinde etkisini gösteren ilaçlar, prostatın büyümesini önlemez ve küçülmesini sağlamaz. Bunlar hastalarda en fazla kullanılan ilaçlardır. Güçsüzlük, baş dönmesi, kan basıncı düşmesi gibi yan etkileri olabilir. Ayrıca gözde kasları etkileyerek, gevşek iris sendromuna neden olabilir.

5 alfa redüktaz inhibitörleri: bu ilaçlar prostatın büyümesine engel olduğu gibi, küçülmesini de sağlayabilir. Özellikle prostat 40 ml'den daha büyük olduğunda, etkisi daha fazladır. Hastayı rahatsız eden etkiler olduğunda, reçeteyle verilmektedir. İlaçlar kullanıldığında 3-6 ay içinde etkileri görülür. Hastalarda cerrahi girişim ihtiyacını azaltırlar. Bu ilaçların yan etkileri cinsel fonksiyonlarla alakalıdır. Bunlar genellikle boşalma sorunları, erektil disfonksiyon gibi sorunlardır. Bunlar tedavinin kesilmesinden sonra kaybolur. Genellikle diğer ilaçlarla birlikte kombinasyon yapılarak kullanılırlar.

Muskarinik reseptör antagonistleri: bu ilaçlar mesanedeki anormal kasılmaları azaltır. Hastada aktif mesane olduğunda tercih edilirler. İdrardan sonra mesanede idrar kaldığında ya da mesane tam boşalmıyorsa, bu ilaçlar kullanılmaz. İlaçların yan etkileri ise bulanık görme, kabızlık, gözde kuruluk, ağızda kuruma, baş dönmesi gibi hafif etkilerdir.
" } ] }