{ "title": "Prostat Kireçlenmesi", "image": "https://www.prostathastaligi.gen.tr/images/prostat-kireclenmesi.gif", "date": "19.01.2024 03:40:33", "author": "orhan esen", "article": [ { "article": "Prostat kireçlenmesi, doğuştan erkeklerde bulunan prostat organında meydana gelen bir sağlık problemini ifade etmektedir. Bu sağlık sorunu bazı durumlarda erkekteki cinsel organda şekil ya da duruş bozukluklarına neden olabileceği gibi oldukça ciddi sağlık sorunlarının yaşanmasına neden olabilmektedir.

Prostat idrar kesesi adı verilen organın çıkış kısmında yer almaktadır ve bulunduğu yeri tamamen sarmaktadır. Bu organın temel amacı idrar yollarını oluşabilecek olumsuz etkilenmelerden korumak ve cinsel manada ilişki gerçekleştiği zaman erkek üreme hücrelerini içeren meniyi sulandırmaktır. Erkeklerde yaşın ilerlemesi ile prostatın salgı oluşturan bezlerinde yapısal değişmeler olmaktadır. Bu durum kireçlenme hastalığının başlaması anlamına gelmektedir. Yaşın ilerlediğini gösteren saçların beyazlaması, ciltte kırışıklıkların oluşması gibi bu durumda bir belirtidir. Bu sağlık sorunu da birtakım belirtiler ile kendini göstermektedir.

Hastalığın Belirtileri Nelerdir?

Erkeklerde oluşan bu sağlık sorunu çok sık idrara çıkma isteğinin oluşması, idrara çıkıldığı zaman idrarın damla damla gelmesi, idrarın yapılması sonrasında bile idrar yapma isteğinin kaybolmaması ve geceleri bile idrara çıkma isteğinin oluşması başlıca belirtileridir. Hastalığın belirtilerinden başka kesin olarak teşhis aşamasına geçildiği zaman mutlaka bu konuda Uzman bir hekime görünmek gerekmektedir. Çünkü gereken özen gösterilmediğinde bu sağlık sorununun kanser ile sonuçlanma riski bulunmaktadır. Her prostat hastalığının illaki kanserle sonuçlanması beklenmez ancak bu durum sorunun ihmal edilmesi olarak anlaşılmamalıdır.

Hastalığın Tedavi Edilmesi

Öncelikli olarak prostat kireçlenmesi hastalığı teşhisi konulan kişinin yaşam tarzında bazı değişiklikler yapmaya gitmesi gerekmektedir. Aktif olarak çalışma hayatının sürdürebilmek için kişinin yaşam kalitesini bozacak sorunların oluşması aşamasında sorunu fazla geciktirmeden tedavi aşamasına başlaması gerekir. Erkeklerde yaşın ilerlemesi ile prostatın büyüme göstermesi doğru orantılı olarak gerçekleşmektedir. Büyüklük olarak bir kestane tanesi kadar büyüklüğü olan bu organ 20 gram ağırlıktadır. Ancak hastalık sonucu bazı durumlarda 250 gram ağırlığa ulaşabildiği gözlenmiştir. Genelde küçük bir operasyon ile eski sağlıklı duruma dönüş sağlanabilmektedir. Bu aşamada şu önemli noktaya değinilmelidir her vakanın ameliyatla düzeltilmesi gerekmemektedir. Ameliyatlar en fazla 1 saat gibi kısa bir sürede yapılmaktadır.
" } ] }