{ "title": "Prostat Ne İyi Gelir", "image": "https://www.prostathastaligi.gen.tr/images/prostat-ne-iyi-gelir.gif", "date": "22.01.2024 01:02:13", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Prostat ne iyi gelir, erkek üreme sisteminde prostat önemli bir rol oynamaktadır. Bu organda prostat kanseri ve iltihaplanması gibi sıkça görülen hastalıklarda erken teşhis oldukça önemlidir. Fakat erken teşhisin yanında prostat hastalıklarından korunmak açısından ve hastalıkların tedavisi sırasında kişilerin tüketmesi gereken besinlerinde önemi bulunmaktadır. Özellikle prostata iyi gelen selenyum ve E vitamini içeren, antioksidan etkiye sahip olan sebze ve meyveler tüketimde dikkate alınmalıdır.

Prostata iyi gelen besinler

Meyveler: bu besinlere rengini vermiş olan bileşenler, insanları hastalıklar karşısında daha dirençli hale getirirler. Her gün farklı renklerde olan meyvelerin tüketilmesi hem prostat kanserinden korur hem de genel sağlığı korur. Bu şekilde alınan vitamin ve mineraller vücutta bağışıklık sistemini güçlendirir, cilt ve saç sağlığında, sindirimde ve kilo kontrolünde etkili olur. İçeriği antioksidan bakımından zengin olan meyveler ise portakal, çilek, mango, kiraz, kivi, kavun, karpuz, üzüm ve greyfurttur.

Sebzeler: Bunlarda meyveler gibi enfeksiyonlardan ve hastalıklardan korunmayı sağlar, vücudun direncini sağlar. Özellikle yeşil yapraklı sebzeler, yeşil biber, brokoli gibi sebzeler besin değeri olarak yüksek, kalorisi düşük sebzelerdir. Bunlar vücudun ihtiyacı olan antioksidanları ve mineralleri sağlarken, kalori değerleri düşük olduğundan, insanların kilo kontrolüne yardımcı olur. Ispanak, kırmızı dolmalık biber, havuç, lahana, tatlı patates, domates gibi sebzelerde antioksidan değerleri yüksektir.

Tam tahıllar ve kepek: Rafine edilen tahıl ürünlerinde daha fazla miktarda lif bulunmaktadır. Protein ve besin içeriği olan kepekli tahıllarda yapılan araştırmada, prostat kanseri olan hastalardaki tümör büyümesini azalttığı belirlenmiştir. Bu etkinin tam tahıllı gıdaların kan şekerini düşürmesinden kaynaklandığı düşünülmektedir.

Yağsız protein: Vücuttaki doku üretiminde etkili olan amino asitler, tüketilen protein kaynaklarından sağlanır. Yağlı süt, yağlı kırmızı et, işlenmiş et gibi besinlerin doymuş yağ oranı yüksektir. Bunlar genel sağlığı olumsuz etkiledikleri gibi, prostat sağlığı konusunda da olumsuz etkilere sahiptir. Fakat bu besinlerin yağsız olarak alınması prostat sağlığının korunmasını sağlar. Yağsız etler, yumurta akı, mercimek, somon balığı, ton balığı, yağsız yoğurt ve süt gibi besinler, özellikle omega 3 açısından zengin ve faydalıdır.

Likopen: Domatesin içeriğinde bulunan likopen, kişileri prostat hastalıklarına karşı korumada etkilidir. Bu domatesten elde edilen ürünler içinde geçerlidir. Ketçap, domates salçası aynı şekilde likopen içerir. Bunları tüketen kişilerde prostat kanserine daha az rastlanır. Yapılan bir araştırmada haftada 10 porsiyon domates ya da domates ürünü tüketen erkeklerde, prostat kanseri riski %45 kadar azaldığı belirlenmiştir.

Selenyum: Deniz ürünleri, sebze ve meyve, sarımsak ve yumurta gibi gıdalarda selenyum değeri yüksektir. Bunları tüketen erkeklerde prostat kanseri görülme riski %50 azalmaktadır. İnsanlarda selenyum yaşla birlikte azalmaktadır. Bunlar gıdalar yoluyla takviye edilmelidir.

Çinko: Vücutta hücre fonksiyonları için gerekli olan minerallerden olan çinko, prostat hastalığı açısından da faydalıdır. Hastalar kanserin erken evresinde ya da korunmak amacıyla çinko içeren süt, fındık, kabuklu deniz hayvanları, baklagilleri tüketmelidir.

Bitkisel yağlar: Doymuş yağların prostat kanseriyle bağlantılı olduğu bilinse de kanola, ceviz yağı, keten tohumu gibi yağlarda prostatı korumaktadır. Bunlar vücutta E, D ve K vitaminlerinin işlenmesinde etkili olurlar. Bu şekilde prostata iyi gelen besinlerin tüketilmesi tavsiye edilir.
" } ] }