{ "title": "Prostat", "image": "https://www.prostathastaligi.gen.tr/images/prostat.gif", "date": "22.01.2024 01:38:04", "author": "Buket Korkmaz", "article": [ { "article": "Prostat, her erkekte var olan idrar torbasının altında olan salgı bezidir. İdrar yollarını koruyan ve erkeklerin spermlerine de faydalı olmaktadır. Her erkekte doğuştan bulunup, erkeklerin yaşları ilerledikçe hormonların değişmesi nedeniyle bir süre sonra büyümeye başlar. İnsanlarda nasıl ki, yaşlandıkları zaman vücutlarında birtakım değişiklik olursa bu prostat organının büyümesi de gayet normal olmaktadır. Prostat büyümesi insanların yaşlanması ve erkeklik hormonu yükseldiğinde prostat organı büyür. Hadım edilen bir erkek ya da yumurtalıklarının alınması durumunda prostat organında büyüme görünmez. Bu organ kestane büyüklüğünde olan, mesane ile idrarın dışarı atılmasını sağlayan kanalın arasında bulunuyor. Bu organın erkek bünyesinde iki görevi vardır. Boşaltım sisteminde idrarın yol almasını sağlarken, erkeklerin spermlerinin kalitesini arttırır. Spermin sağlıklı olabilmesi için protein salgılar. Bu sayede spermler daha uzun ömürlü olurlar. 18-20 gram ağırlığındadır. Prostat iltihabı olduğunda hasta çok sancılanır. Hasta idrar yapamadığından hastanelik olur. Cinsel yolla bulaşılıp, gençlerde sıklıkla görülmektedir. Tedavisi neredeyse imkânsızdır. Hastanın kullanacağı antibiyotik ilaçlar ulaşamayacağından kronik bir hale gelecektir. Erkeklerde bir diğer prostat hastalığı da büyümesidir. Prostat büyüdüğünde idrar yoluna ineceğinden, idrar yapmakta güçlük çekerler. Bu büyüme erkeklerde sıklıkla ilerleyen yaşlarda görülebilir. Prostatın ilaç tedavisi ile geçmesi olanaksızdır. İlaçlar sadece idrar yolunu genişletme görevi bulunmaktadır.

Prostat belirtileri nelerdir?
Yukarıdaki belirtileri olan hastanın acilen doktora gitmesi gerekmektedir.

Prostat kanseri nedir?

Erkeklerin yaşları ilerlediği zaman sıklıkla görülen bir hastalıktır. Kansere neden olan hücrelerdeki bozulma nedeniyle görülen ve sıklıkla 60 yaşının üzerinde görülmektedir. Prostat organı 18-20 gram arasındayken büyüme sonucunda 220 grama kadar ulaşabildiği gözlemlenmiştir. Bu organ büyümeye başladığı zaman, makata doğru ilerlediğinden çok büyüdüğünde dışkı sorunu olması da gözlemlenmektedir. Prostat kanserine yakalanan bir erkek hastalık ilerlemeden anlaşılırsa, tedaviye %100 olumlu yanıt verecektir. Geç teşhis edilen prostat kanserinde, kanserli hücreler kemiklere ulaştığından sadece geçici önlemler alınmaktadır. Bu yüzden erken teşhis çok önemli olmaktadır. Her erkeğin 50 yaşından sonra en az senede 1 defa doktora gitmesi gerekmektedir. Hastada eğer şikâyetler varsa, hasta herhangi bir anestezi uygulanmadan makattan biyopsi iğnesiyle alınacak olan parça sayesinde patoloji sonucunda hastanın kanser olup olmadığı kolayca anlaşılır.

Prostat ameliyatı nasıl yapılır?

Prostat ameliyatının 3 farklı türü bulunmaktadır. Kapalı ve açık ameliyat ve son yıllarda geliştirilmiş olan lazer ameliyat olmaktadır. Lazer ameliyatlar genellikle 90 gramın altında olan kapalı ameliyatlar sırasında uygulanmaktadır. Ameliyata olan hastanın hastanede kalma süresi çok azalacaktır. Günlük yaşamına kısa bir sürede dönecektir. Prostat ameliyatıyla hepsi alınmaz. Sadece hastanın prostat organının büyüyen kısmı alınacaktır. Kapalı yöntemle yapılan ameliyatlar, penis içerisinde girilecek bir alet yardımıyla kolayca yapılmaktadır. Fiber optik aletin prostatı kazımasıyla yapılmaktadır. Bu ameliyat sırasında prostatın büyüyen kısmı lazer yardımıyla küçük parçalar halinde kesilerek yapılır. Açık yöntemle yapılan prostat ameliyatlarında, göbeğin 4 parmak altında yaklaşık olarak 10 cm'lik bir kesi açılarak prostat organına ulaşılır. Prostatın fazla kısmı kesilerek çıkarılır. 90 gramın üzerinde olan prostatlar için tercih edilir. Hastanın hastanede kalma süresi daha fazla olacaktır. Sonda süresi de fazlayken kan kaybı da görülmektedir. Bütün ameliyatların riski olduğu kadar prostat ameliyatlarının da riski olmaktadır. Kapalı prostat ameliyatının yaklaşık olarak süresi 50 dakika ile 1 saat arasında değişmektedir. Açık yapılan ameliyatın süresi 1.5 sat sürerken, prostat kanserinin ameliyatları daha uzun sürmektedir. Kanserin durumuna göre 2-2.5 saat arasında olmaktadır. Genellikle lokal anestezi uygulanıyor olsa da bazen genel anestezi altında da yapılabilir.

Prostat ameliyatı belirli bir yaşın üzerinde olan erkeklerde olduğundan çoğunda iktidarsızlık sorunu olacaktır. Ailenizde prostat büyümesi ya da prostat kanseri olan biri varsa sizde de görülme ihtimali oldukça fazla olmaktadır. Sürekli olarak yağlı yemekler tüketmek, hormonlarında çok büyük etkisi varken A ve D vitaminlerinin de prostat sorunu olmasında çok büyük etkisi olmaktadır. Yapılan çalışmaların sonucunda domatesin prostat organına çok iyi geldiğini ve özellikle de prostat kanserini %15 oranında azalttığı bilinmektedir. Özellikle belli bir yaşa gelen erkekler fazla kilolardan kaçınmalı, kırmızı bol yağlı et tüketmemeli kolesterolün normal düzeyde olması gerekmektedir. Kuru gıdalar tüketmekten kaçınmalı ve bol sebze yemekleri yani sulu gıdalar tüketilmesi gerekmektedir. Mevsiminde tüketeceğiniz meyveler sizin sağlığınıza çok faydalı olacaktır.

Prostat ameliyatı olduktan sonra hastanın sağlığına dikkat etmesi gerekmektedir. Bol sıvı tüketmek gerekmektedir. Bağırsaklarınızdaki problemler nedeniyle tuvalete çıktığınız zaman fazla ıkınmamanız gerekiyor. Bir süreliğine araba kullanmayıp, Ağır kaldırmamanız gerekmektedir. Ameliyat sonrasında herhangi bir ağrınız olmasa bile, iç organlarınızın iyileşebilmesi için bir süre dikkatli olmak gerekiyor. Ameliyat sonrasında sürekli olarak prostat muayenesi olmanız gerekiyor.
" } ] }